09-11-16

Vlaamse STEM olympiade


VJTO-affiche-2016-2017-800.jpgOp donderdag 10 november nemen wij met onze klas deel aan de Vlaamse STEM Olympiade.

De Vlaamse Jeugd Technologie Olympiade wil jongeren hun technologisch talent laten ontdekken, de belangstelling voor technologie aanwakkeren, de waardering voor het vakgebied vergroten, de maatschappelijke beeldvorming rond technologie bijstellen, de maatschappelijke relevantie van technologie aantonen, en leerlingen uit het lager onderwijs stimuleren om een opleiding in de technologie te volgen. Ook in technologie kan je uitblinken!

Tijdens de voorronde krijgen de leerlingen een reeks uitdagende en maatschappelijk relevante meerkeuzevragen voorgeschoteld. Dit gebeurt in de eigen school, onder het waakzame oog van een leerkracht. De 48 leerlingen met de hoogste score worden geselecteerd om het tegen elkaar op te nemen in de finaleronde. Naast meerkeuzevragen zijn er in deze ronde ook 4 praktische proeven. De finaleronde vindt plaats op een centrale locatie in Vlaanderen.

De meerkeuzevragen komen uit verschillende domeinen die te linken zijn met technologie. Uiteraard vormt het vak wereldoriëntatie de basis van de technologie. In de vragen wordt er gepolst naar het technologisch inzicht van de jongeren, meer dan naar vakkennis. De domeinen die aan bod komen zijn biotechnologie, bouw, chemie, elektriciteit, elektronica, informatica, mechanica en tekenen. Voor elk wat wils dus. Geen enkele studierichting in het lager onderwijs behelst al deze domeinen, vandaar dat elkeen met wat gezond verstand en affiniteit met wetenschappen en technologie een kans maakt om te slagen! Deelnemen is belangrijker dan winnen, daarom ontvangt iedere deelnemer een prijs! Uiteraard zijn er mooie prijzen te winnen voor de laureaten van de finaleronde.

17:15 Gepost door de meester | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

20-10-16

Dag van de jeugdbeweging!

Dagvandejeugdbeweging.jpegVrijdag 21 oktober is het de 'Dag van de jeugdbeweging'.

Diegene die in een jeugdbeweging zijn, doe jullie uniform aan om naar school te komen!

 

 

Ook de gemeente Willebroek viert deze dag. Uw zoon of dochter krijgt gratis een ontbijt met koffiekoeken en warme chocomelk aangeboden vanaf 7u00 tot 8u30 in de oude lokettenzaal van het gemeentehuis (Ingang langs achterkant = langs Pastorijstraat).

16:49 Gepost door de meester | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-10-16

Actualiteitsquiz is gestart!

images (1).jpegIn het eerste thema van Wereldoriëntatie leren we wat meer over onze geschiedenis. Maar wat gebeurt er op dit moment in de wereld rondom ons? Het is toch interessant en leerrijk om de actualiteit een beetje te volgen. De actualiteit van vandaag is immers de geschiedenis van morgen!

Kinderen kijken weinig naar het nieuws, lezen zelden een krant en internet is nogal dikwijls een amusement. Daarin willen we in het zesde leerjaar verandering brengen. De komende weken zullen we in het zesde leerjaar een actualiteitsquiz houden. 

Zowel de quizmaster als de deelnemers aan de quiz kunnen punten verzamelen en hebben er dus alle belang bij om de actualiteit goed te volgen. Veel succes!

 

20:55 Gepost door de meester | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

06-10-16

Toneelvoorstelling: Don Quichot

Op dinsdag 18 oktober trekken wij naar Willebroek voor de toneelvoorstelling "Don Quichot".

FotoTweelichtFonsQuichote(Johan).jpgDon Quichot?! is een boeiende en gelaagde voorstelling met enerzijds de vele grappige avonturen van de ‘vernuftige’ edelman Don Quichot en zijn knecht Sancho Panza en anderzijds, zonder dat de thematiek expliciet aan bod komt in de voorstelling, de ziekte van Alzheimer waaraan Fons/Don Quichot lijdt.

Fons is een Don Quichot. In zijn hoofd. Maar zijn hoofd jeukt en krabben helpt niet. Op zijn ziekenkamer gaat hij op zoek naar grote avonturen. Dokter ‘Sancho’ probeert hem daarin te volgen.

Schijnbare avonturen met meisjes en schapen, molens en wieken, prinsessen en soldaten, herbergen en kastelen maken van de twee mannen twee vrienden. Net zoals knecht Sancho in het echte verhaal niet altijd raad weet met het gedrag van zijn meester, wordt ook dokter Sancho door ‘Don’ Fons regelmatig op het verkeerde been geplaatst wanneer hij mensen en voorwerpen “herdefinieert”…

Een Tweelicht & Zoon-voorstelling, vol schim en schijn, vol lol en gein

 

Tekst:  Johan De Paepe

Concept en spel: Jos Dom & Johan De Paepe

Decor en techniek: Rudy Wagemans

Kostuums: Véronique Hendriks

21:03 Gepost door de meester | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

04-10-16

Dierendag op school!

Vandaag 4 oktober was het 'dierendag'. Ook op school lieten we deze dag niet onopgemerkt voorbij gaan. Tal van dieren en hun baasjes werden uitgenodigd. De rode loper werd voor hen uitgelegd en alle klassen mochten een kijkje komen nemen. Zowel binnen als buiten waren er dieren te bekijken! 

P1180556.JPG P1180557.JPG P1180560.JPG P1180561.JPG

20:29 Gepost door de meester | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

23-09-16

Zeeklassen: laatste verslag

De bonte avond was prachtig! De kinderen hebben hun uiterste best gedaan en het resultaat mocht gezien worden. De presentatie van de avond lag in handen van Dylan en Lucas of beter gezegd....Bertha en Eric. Alle optredens waren perfect. Vraag maar eens naar de adembenemende goocheltrucs. Minpuntje was wel dat niet alle kinderen hebben deelgenomen aan de acts. Spijtig! Na de optredens gingen we gewoon verder met een kleine fuif. Er werd gedanst en vooral gezweet! Wat was het daar warm ja!? Heel moe zijn we dan uiteindelijk in ons bedje gekropen!

's Ochtends was er terug die heerlijke muziek die ons duidelijk maakte dat het tijd was om op te staan. Het ontbijt smaakte weer heerlijk! Vooral de kaas......! Na het ontbijt was het inpakken geblazen! Een training in de fitnesszaal was er niets tegen. De zware koffers en zakken werden één voor één verzameld in de drakenzaal.....de kamers werden uitgeveegd....het vuilblik werd ter hand genomen.....en de verloren voorwerpen werden netjes verdeeld. Deze klus werd in minder dan een uurtje tijd geklaard. Bravo!

Na de gratis fitness bleven we de sportief. De groep werd in twee gedeeld. Groep A kon wat racen met de go-carts en Groep B kon wat badmintonnen, voetballen, werpen met de freesbee, ... Nadien werd er gewisseld. Ondertussen was ook de vrachtwagen gearriveerd. Frans, Jan en Freddy....onze chauffeurs....mochten dan op hun beurt aan hun fitness beginnen!

Eens terug aan het paviljoen ging iedereen nog even naar het toilet en schoven we aan voor onze middagmaaltijd. Iets na 13.00u zaten we op de tram richting Oostende met weer heel wat opa's en oma's.....bomma's en bompa's en.....moemoe's en vava's. We kregen heel wat positieve reacties van de tramreizigers. Telkens een oudere dame of heer de tram op kwam, stonden onze kinderen hun plaats af! Een blik vol bewondering en dankbaarheid kregen ze in de plaats! Goed op tijd kwamen we aan in Oostende. We namen de trein richting Gent en onze plaatsjes waren weer netjes gereserveerd. Mooi op tijd arriveerden we in het station en vielen we in de armen van onze ouders!

Dat was het dan.........die zeeklassen! Voor ons leerkrachten was het een geweldige week! We hadden een fijne maar vermoeiende groep mee! We hebben de kinderen op een andere manier leren kennen. Dit zal zeker van pas komen de volgende weken en maanden! Of de kinderen het leuk vonden, kunnen we hopelijk binnenkort bij de reacties op deze blog lezen!

Langs deze weg willen wij dan ook nog even enkele mensen bedanken! Zo zijn er de Frans, de Jan en de Freddy....die onze koffers feilloos naar Bredene en terug hebben gebracht met de vrachtwagen! Alledrie.....bedankt daarvoor! Jullie hebben dat schitterend gedaan!

Tenslotte willen we de Steven ontzettend bedanken! Onze zeebonk stond steeds paraat....van 's morgens tot 's avonds.....het was prachtig om zien! Hij doet dit nu al enkele jaren samen met ons en zo is er een prachtig team ontstaan! We zijn als begeleiders écht op elkaar ingespeeld waardoor alles op wieltjes loopt! Iedereen staat klaar voor iedereen! Er is niks teveel......voor niemand.....schitterend gewoon! Het is ZAAAALIG....om met zulke mensen op openluchtklassen te mogen gaan!!!!!!!!!

Steven.....nogmaals 'nen DIKKE mercie' !!!!!! Volgende afspraak: de bosklassen! Wij kijken er al naar uit!

 

juf Christel, juf Steffi en meester Jan 

21:41 Gepost door de meester | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

22-09-16

Zeeklassen: verslag 4

De quiz van Karin de Visserin en Stan de Haringman was een schot in de roos! Elf ploegen vochten een nek-aan-nek race uit onder elkaar! Wie de winnaar werd van deze quiz was eigenlijk niet zo belangrijk. Uitstekend was wel dat de avond geslaagd was. Na de quiz was het verzamelen geblazen voor ons bedje! Opnieuw was het na tien minuten muisstil. Er was enkel nog wat gesnurk en geknor te horen van één of andere zeebonk of zeeanemoon! Zaaaaalig!

Het ontbijt smaakte heerlijk! Heel wat 'bokes' en 'cornflakes' vlogen de deur uit......(figuurlijk hé)!? Rond 09.30u namen we de tram richting Oostende. We hadden immers een bezoek gepland aan het domein Raversijde. Dit domein is gelegen tussen Oostende en Middelkerke. We brachten er de ganse dag door en bezochten het openluchtmuseum The Atlantic Wall, het Memoriaal Prins Karel en het Archeologisch Museum Walraversijde. Het zonnetje straalde nog heviger dan gisteren. Gelukkig brachten de loopgraven en de bunkers ons een beetje bescherming.

Na de middag waren er nog steeds geen wolken te bespeuren. Misschien hadden onze kanonkogels die wolkjes wel verjaagd? Tijdens de namiddag brachten we dan een bezoek aan 'Walraversijde'. Een oud vissersdorp waar we kennis maakten met de bewoners, hun gewoonten en hun levensomstandigheden! Rond 14.30u was het bezoek afgelopen. We namen terug de tram en reden samen met heel veel oma's en opa's, bomma's en bompa's, moemoe's en vava's richting Bredene!

Zo reizen met de tram is toch wel een hele belevenis! Ten eerste zat de tram gezellig vol en ten tweede mochten wij jaar geleden per leerling 3 zones intikken met onze kaartjes! In totaal mochten wij dus toen 52 keer een kaartje ingeven in het superfijne betaalsysteem van 'De Lijn'. Een groepsticket zoals bij de NMBS was blijkbaar moeilijker dan gedacht. Maar kom....blijkbaar leest 'De Lijn' ook onze Blog want nu bestond er plots wel een soort van groepsticket. Uiteraard werkte dit een pak gemakkelijker. We hebben de kaartjes hun werk laten doen! De machientjes op de tram stonden nadien roodgloeiend na te genieten van onze reis!

Aan ons paviljoen aangekomen, kregen we de verrassing van ons leven te horen. We mochten terug onze strandkledij aantrekken. We kregen nog eens de kans om onze prachtige Noordzee te bewonderen. Op het strand werd er een strijd geleverd tussen 5L en 6L. Wie bouwde het sterkste zandkasteel? Welk zandkasteel kon het langst de golven trotseren. Het zandkasteel van de winnaar hield het meer dan 38 minuten vol! Nadien kregen we de gelegenheid om nog even te douchen...want iedereen moet netjes zijn vanavond! Zeker weten! Hopelijk gaat zo meteen het brandalarm niet af omwille van al die deodorantgeurtjes! Aansluitend op de 'bonte avond' zal er nog even kunnen gedanst worden! De muziekinstallatie staat al klaar en de cd'tjes liggen al te wachten. Benieuwd wat het gaat worden vanavond! Als jullie morgen bepaalde koppeltjes van de trein zien stappen.....dan weten jullie hoe laat het is! Knipogen

Enne....om die reden ga ik nu stoppen.....want ik wil geen seconde missen van dat gebeuren!!!

Morgen zien jullie ons terug in het station van Kapelle-op-den-Bos! Normaal gezien zijn we daar rond 16.20u.....en ja ja ja......we zullen de zon meebrengen!

P.S.: Als alles vlot verloopt, zal de bagage reeds in de namiddag (15.00u) op school zijn....en....het laatste verslag zal zondag op deze blog verschijnen! Kom dus zeker nog eens een kijkje nemen!

23:17 Gepost door de meester | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |