24-10-17

Bosklassen: verslag 2

Na de broodmaaltijd die geen broodmaaltijd was maar een croque monsieurmaaltijd kregen we de tijd om onze kaartjes te schrijven. Dat was snel....maar het moest wel! Anders waren wij al eerder thuis! Alle leerlingen zaten mooi in de leefruimte hun best te doen om mooi te schrijven. Sommige kinderen wisten nog niet goed wat schrijven. Gelukkig konden wij als begeleiders hen heel goed helpen: ‘Het is hier mooi weer!’, ‘Het is hier veel toffer dan thuis!’ , ‘Ik mis jullie helemaal niet!’ , ‘Het eten is hééééél lekker!’ , ‘Ik blijf nog een week langer!’ , enz.

Na de kaartjes en de waspartij - die bijna een schuimparty werd - hebben we nog wat gezelschapsspelletjes gespeeld. Och ja....de pyjama's van tegenwoordig zijn ook de moeite om te bekijken. Hier lopen éénhoorns rond, skeletten, haaien, bananen, pinguins, vleermuizen... Niet te doen! De konijnen, de eekhoorns en de vossen zijn er alvast van gaan lopen! De muizen daarentegen op onze kamers......nee nee....grapje!  Moe maar voldaan kropen we rond 21.00u in ons bed en om 21.15u ging het licht uit! Iedereen sliep (bijna) onmiddellijk!!!!!!

Vandaag werden we gewekt met luide muziek. Snel aankleden was de boodschap want een heerlijk ontbijt stond op ons te wachten. Het was heerlijk wat Peggy en Ronny hadden klaargemaakt! Net zoals hun voorgangers Frans en Rita jarenlang hadden gedaan, kregen we ook van hen een ontbijt om van te smullen. Boterhammen, kaas, vlees, eitjes, zelfgemaakte confituur, koffie, thee, melk, water, chocomelk en ........!!!!!! Na het ontbijt vertrokken we voor een ganse dag de bossen in! Rond 9.30u werd het startsein gegeven. Gepakt en gezakt - onze rugzak toch - trokken we door bos en hei richting De Hoge Mouw te Kasterlee. Onderweg - aan de flank van De Hoge Mouw - kwamen we een kuil tegen.......de Duivelskuil! We kregen hier een verhaal te horen van vroeger! Kort samengevat: een kind was van de hoge berg naar beneden gerold tot aan de kuil. Een man heeft haar willen oprapen maar werd de kuil ingesleurd door een groene hand! Het ganse dorp was in paniek. De Duivel was ermee gemoeid! In de jaren '90 hebben wetenschappers opgravingen gedaan in de Duivelskuil. Aanvankelijk werd er niet veel gevonden: een lege urne, het skelet van een eekhoorn, een marter, een raaf en een fazant. De wetenschappers waren ontmoedigd totdat men de schedel van een man terugvond in de kuil. Waar of niet waar? De tijd zal raad meebrengen! Reeds 100 jaar lang werd die groene hand niet meer gezien!Zou die groene hand ook iets te maken hebben met onze duistere figuur? Zou die Duivel misschien die duistere figuur kunnen zijn!? Neen toch!?

Uiteindelijk kwamen we via allerlei paadjes aan De Hoge Mouw. We hebben er enkele spelletjes gespeeld! Nadien gingen we verder tot de Kaboutertjesberg. Hier hebben we wat herinneringen opgehaald uit onze kleutertijd en ons middagmaal - een lekkere smos - opgegeten. Hierna zijn we verder gewandeld tot aan de windmolen in Kasterlee! De standaardmolen werd het eerst opgemerkt door Keano uit het zesde leerjaar. Heel stilletjes begon hij plots te roepen: "Windmoooooolennnnnnnnnnn!!!!!!" Het moest wel stilletjes 'geroepen' worden, want op dat moment stonden we op het Engels Kerkhof in Kasterlee. Hier liggen verschillende Britse soldaten begraven uit de Tweede Wereldoorlog. De jongste gesneuvelde soldaat was amper 18 jaar! Via het dorp van Kasterlee trokken we dan terug huiswaarts. Rond 15.30u waren we terug aan ons paviljoen!

Even rusten geblazen! We kregen de tijd om een douche te nemen. Op die manier konden we ons ook terug een beetje opwarmen want eigenlijk was het vandaag redelijk koud in het bos. Het bleef ook een hele dag grijs! Je kon in Kasterlee enkel de zon zien als je onze groep tegen het lijf liep!

Nadien waren onze jongens en meisjes terug druk in de weer. Ze werden verdeeld in 8 acht groepen en streden tegen elkaar bij allerlei activiteiten. Deze activiteiten zijn dan ook nog eens verspreid over de resterende dagen! Spannend hoor! Enkele opdrachten: maak een origineel boslied, een origineel kunstwerk met materiaal uit het bos, zoek 300 dennenappels, 10 bladeren van verschillende bomen met daarbij de correcte naam, zorg dat je met de hele groep door een omhoog gehangen spinnenweb geraakt, ...enz. Nog even en dan mogen we weer aan tafel.

Onze kookouders hebben voor de volgende menu gezorgd: Tomatensoep – wortelpuree met spekjes - worst gevolgd door een lekkere vanillepudding (met een klein lepeltje). Dat wordt weer smikkelen!!!

Na het avondeten trekken we met onze kinderen naar het casino. Dat zullen ze waarschijnlijk ook wel tof vinden. Hopelijk komen we onderweg die duistere figuur niet tegen. Want euh.....we moeten het zeggen.....het bleef vandaag verdacht stil rond die duistere figuur. Als dat maar goed komt! Pfff.

We moeten ons zo meteen dus "chique" kleden! De meisjes met een mooi (lang) kleed en de jongens in maatpak! Dat wordt gillen! Het is dan de bedoeling dat we allerlei gezelschapsspelen gaan spelen. Door middel van een doorschuifsysteem moeten we dan verschillende spelletjes doorlopen. We kijken er al naar uit. Negen kansen op de tien levert ook dat mooie foto's op. Zo mensen....dit was het verslag van de tweede dag. Ik haast me meteen terug naar de groep....want ik wil eigenlijk geen seconde missen! Tja...het is dan ook weer ongelooflijk plezant en leerrijk! Tot morgen!

19:35 Gepost door de meester | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

Bosklassen: verslag 1

Hier ons eerste verslagje van de bosklassen!Eigenlijk begon het een beetje in mineur. Onze vaste helper - Steven - moest onverwacht forfait geven vanwege rugproblemen. We hebben er echter de beste dokters op gezet en waarschijnlijk kan hij morgen al terug aansluiten. In Tielen kregen we te kampen met een buikprobleem. Spijtig genoeg hebben we Jill V.d.B. terug naar huis moeten laten gaan. Hopelijk kan ze deze week nog terug aanpikken bij de groep. Als beide boskabouters dit lezen, wensen we hen alvast veel beterschap!

De treinreis is heel vlot verlopen. De trein heeft ons veilig tot op het perron van Tielen gebracht! Van hieruit ging het – na onze tocht van school tot Kapelle o/d Bos – opnieuw te voet tot in het domein De Hoge Rielen! Aan het prachtige gebouw aan de ingang hielden we even halt omdat we ons moesten aanmelden! Vervolgens hebben we onze weg verder gezet door de bossen van het domein. Een beetje later arriveerden we aan ons paviljoen. Ons paviljoen is bijna het grootste paviljoen van het ganse domein! Peggy en Ronny – onze kookouders – stonden ons al op te wachten. Ook de vrachtwagen van Marc Van den Bergh en Els Verhasselt was al toegekomen! Onze bagage stond netjes bij elkaar. We moesten het gewoon maar pakken! Onze bagage moest nog even blijven staan want het was reeds middag! Tijd dus om wat te gaan eten in het restaurant van De Hoge Rielen! Opnieuw moesten we een kleine wandeling maken doorheen de bossen. De geur van het bos moest een beetje later plaats maken voor de geur van het lekkere eten! Het restaurant lag er netjes bij! Iedereen nam plaats aan tafel! Er stonden enkel soepborden! De soepkommen werden aan de tafel gebracht! Onze begeleiders schepten de soep in! Heerlijke groetensoep! Nadien moesten we onze soepborden op een stapeltje zetten. De tafelverantwoordelijke bracht dan de soepborden naar de afwaskeuken! Nadien kreeg iedereen een schotel in de hand. Hiermee moesten we aanschuiven bij de self-service! Bestek nemen, serviette nemen, bordje aannemen, van ’t zout en de peper afblijven en dan met die ganse schotel naar onze tafel. Voor sommige kinderen was dit een hele onderneming! De evenwichtsoefeningen in de turnles zijn er niets tegen! Spannend! Het eten was lekker! Selder in tomatensaus - natuuraardappelen - vogelnestje en tot slot een stukje fruit! Man man man......... Dat worden weer enkele kilootjes extra!! Na de maaltijd gooide men in de keuken reeds met selder naar onze kinderen! Neen sorry....geen selder....het waren bloemetjes!  "Wat een eters!", "Plezant om voor zulke mannen te mogen koken!", "Zoveel selder wordt er anders niet gegeten ze ne!", .....enz.

In de namiddag hebben we dan de omgeving en de natuur een beetje verkend. We werden in twee groepen verdeeld. We zijn dan op verkenning gegaan in de bossen van het domein. Het domein is veel groter dan we dachten. Je kan er perfect in verloren lopen! (Hi hi hi...) Gelukkig staat er hier rond het ganse domein een omheining! Vroeger was dit gebied immers een militair domein! Onderweg kwamen we dan ook verschillende oude loodsen tegen waar men vroeger de munitie in opborg. In het domein zelf bevinden zich ook verschillende natuurgebieden. Daar mogen we niet in! In het bos zelf is er uiteraard ook veel te zien: konijnenholen, spechtenhol, vossenhol, vliegenzwammen, heide, de vissige russula (moet je zeker eens opzoeken!) …… Eén van de groepjes heeft zelfs enkele mooie vogels gespot. Dit groepje kinderen zag tweemaal een Vlaamse gaai. Ook het verschil tussen de Zomereik en de Amerikaanse eik was duidelijk zichtbaar. 

Vanavond gaan we kaartjes schrijven. Dat is vlug…..maar ja, anders zijn wij eerder thuis dan de kaartjes! De knutselactiviteit verschuiven we naar morgen want een douche was vandaag al meer dan welkom. Bij enkele jongens was het verschil echt wel merkbaar! Sommige kinderen zouden vandaag reeds 'de duistere figuur' gezien hebben.(Ook straf ze ne!?) Van Jachstropest hebben we voorlopig echter niets meer gehoord. Och ja.....we zijn nog vergeten te vertellen hoe het weer hier eigenlijk is. Wel......wij hebben hier een hele namiddag te kampen gekregen met felle zon! Warm hoor!? Het is hier ook windstil! Zaaaaalig!!!!Zo meteen krijgen we terug een maaltijd voorgeschoteld. Het lijkt hier wel een gastronomische week in plaats van een bosklasweek!Onze kookouders Peggy en Ronny zijn reeds bezig met de broodmaaltijd. Morgen meer hierover! Na de avondactiviteit kruipen we dan ons bedje in. Onmiddellijk slapen is noodzakelijk want morgen wacht ons een dagtocht! Kom dus morgen zeker opnieuw een kijkje nemen op deze blog? Want..........wie zal als eerste de windmolen zien? Wanneer krijgen we te maken met die duistere figuur? Waar vinden we het eerste spoor dat zal leiden naar dit wezen uit het diepste der aarde? Allemaal vragen waarop zelfs 'de heer Jambers' het antwoord schuldig moet blijven!

Tot morgen!

De ploeg!

19:19 Gepost door de meester | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

18-10-17

Om reeds te watertanden...! (deel 7).

De spanning begint stilaan ondraaglijk te worden! We doen er met onderstaande foto's graag nog een schepje bovenop! Kijk eens hoe mooi? Nog even en we kunnen het allemaal met onze eigen ogen bekijken!

LAN_800132590192850_1-47-66004.jpg deHogeRielen_boomhut_sm.jpg dHRingang.jpg images.jpg 

images2.jpg images3.jpg loods323.jpg ven_in_Goorkens.jpg 

14:00 Gepost door de meester | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

17-10-17

Om reeds te watertanden...! (deel 6)

keuken paviljoen1.jpgTijdens onze bosklassen zullen wij 's middags genieten van een warme maaltijd in het restaurant van de Hoge Rielen. Onder de vorm van zelfbediening zullen we de maaltijden voorgeschoteld krijgen.

's Morgens en 's avonds zullen we eten krijgen van Peggy en Ronny. Zij zullen ervoor zorgen dat we niets tekort komen gedurende de week. Onze kookouders hebben ervaring zat! Dat wordt dus zeker smullen!

Ook de keuken die onze kookouders mogen gebruiken mag er best wel zijn! Het is de meest moderne keuken van alle paviljoenen! Het is een plezier om in die ruimte te mogen koken.

20:12 Gepost door de meester | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

12-10-17

Om reeds te watertanden...!(deel 5)

3286080324173401.jpgNog een paar dagen en dan is het zover! Nog enkele keren goed slapen en we kunnen vertrekken! Probeer deze week en volgende week nog goed op tijd in jullie bedje te kruipen zodat jullie op en top fit zijn voor de bosklassen!

Verzorg ook een beetje jullie gezondheid zodat we met geen zieke leerlingen moeten vertrekken! Doe bijvoorbeeld allemaal een jas aan wanneer jullie naar school komen! Het wordt 's morgens toch stilaan wat frisser, niet?

Zorg er ook voor dat jullie genoeg kledij mee hebben op bosklassen! We gaan ons niet laten doen door het weer....zorg dus zeker voor aangepaste kledij!

17:37 Gepost door de meester | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

10-10-17

Om reeds te watertanden...!(deel 4)

kasterlee_keeses_fg1.jpgWie ziet als eerste de windmolen?

Tijdens onze bosklassen kunnen wij oog in oog komen te staan met een windmolen! Waar deze windmolen zich bevindt, laten we nog even in het midden! Jullie zullen tijdens deze week goed moeten uitkijken!

Wie als eerste de windmolen ontdekt en heel luid roept: 'WINDMOOOOOOOOOLEN!!!!!!' krijgt een eervolle vermelding op deze blog!

Ik wens jullie alvast veel succes! Dat de beste speurneus mag winnen!

20:35 Gepost door de meester | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

07-10-17

Om reeds te watertanden...!(deel 3)

Tijdens onze week bosklassen brengen we zeker een bezoekje aan het Provinciaal Groendomein De Hoge Mouw. Dit gebied is ongeveer 100 ha groot en is gelegen achter de bekende Kaboutertjesberg in de gemeente Kasterlee. De berg Hoge Mouw, die het domein zijn naam gaf, is 35 meter hoog.

HogeMouw2.jpg

09:00 Gepost door de meester | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |