09-11-16

Vlaamse STEM olympiade


VJTO-affiche-2016-2017-800.jpgOp donderdag 10 november nemen wij met onze klas deel aan de Vlaamse STEM Olympiade.

De Vlaamse Jeugd Technologie Olympiade wil jongeren hun technologisch talent laten ontdekken, de belangstelling voor technologie aanwakkeren, de waardering voor het vakgebied vergroten, de maatschappelijke beeldvorming rond technologie bijstellen, de maatschappelijke relevantie van technologie aantonen, en leerlingen uit het lager onderwijs stimuleren om een opleiding in de technologie te volgen. Ook in technologie kan je uitblinken!

Tijdens de voorronde krijgen de leerlingen een reeks uitdagende en maatschappelijk relevante meerkeuzevragen voorgeschoteld. Dit gebeurt in de eigen school, onder het waakzame oog van een leerkracht. De 48 leerlingen met de hoogste score worden geselecteerd om het tegen elkaar op te nemen in de finaleronde. Naast meerkeuzevragen zijn er in deze ronde ook 4 praktische proeven. De finaleronde vindt plaats op een centrale locatie in Vlaanderen.

De meerkeuzevragen komen uit verschillende domeinen die te linken zijn met technologie. Uiteraard vormt het vak wereldoriëntatie de basis van de technologie. In de vragen wordt er gepolst naar het technologisch inzicht van de jongeren, meer dan naar vakkennis. De domeinen die aan bod komen zijn biotechnologie, bouw, chemie, elektriciteit, elektronica, informatica, mechanica en tekenen. Voor elk wat wils dus. Geen enkele studierichting in het lager onderwijs behelst al deze domeinen, vandaar dat elkeen met wat gezond verstand en affiniteit met wetenschappen en technologie een kans maakt om te slagen! Deelnemen is belangrijker dan winnen, daarom ontvangt iedere deelnemer een prijs! Uiteraard zijn er mooie prijzen te winnen voor de laureaten van de finaleronde.

17:15 Gepost door de meester | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Hey meester jan,het was heel leerrijk en ook heel tof om die test te doen. Groetjes Luna

Gepost door: Luna | 11-11-16

De commentaren zijn gesloten.